За липса на жизненоважен медикамент за трансплантирани сигнализират зрители на NOVA. Става въпрос

...
За липса на жизненоважен медикамент за трансплантирани сигнализират зрители на NOVA. Става въпрос
Коментари Харесай

Трансплантирани пациенти сигнализират за липса на важен медикамент

За липса на жизненоважен медикамент за трансплантирани сигнализират фенове на NOVA. Става въпрос за имуносупресор, който към този момент втори месец липсва в аптеките в Стара Загора. 

С казуса обаче от време на време се сблъскват и хората в останалите градове у нас. Как се лекуват пациентите, когато опция няма?

Шанс за нов живот Мила Андонова получила преди 15 години. Оттогава живее с нов бъбрек и всекидневна терапия с имуносупресора. Споделя, че чрез него се защищава отхвърлянето на органа.

Терапията ѝ обаче стигнала до задънена улица през септември. " В момента съм си взела назаем от различен трансплантиран един блистер, който е 10 капсули. Ако го прекъсна, се връщам в изходна точка и  преминавам на диализа ”, обясни Мила.

Иван Димитров разкрива, че се е чул с компанията производител и те са споделили, че имат на склад.  " Оттам нататък от аптеката са се обадили на дистрибуторите, а те искрено са излъгали и са споделили, че не са получили медикаменти от компанията! ", споделя той.

Проблемът е продължителен, настояват пациентски организации. " Този проблем съществува всяка година! Нека да завърши тази драма, тъй като е закононарушение по отношение на хората, които имат втори късмет да живеят.

Не са чак толкоз доста пациентите в България с трансплантирани бъбреци, с цел да си позволим да си губим ”, допълни Димитров.

За NOVA от Здравната каса заявиха, че няма спиране в процеса на доставяне с лекарството. Сигнали за дефицита му не са постъпвали в Здравното министерство. Оттам твърдят, че няма проблем с навременното обезпечаването на медикамента. И допълват, че има задоволително количества и в складовете на дистрибуторите.

А Мила стартира да се съмнява, че лекарствата се изнасят и това е повода да не стигат до пациентите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР